torstai 30. joulukuuta 2010

Itse tehtyjä joululahjoja osa 4

Sytykeruusuja tein äidille ja kummitädille, joilla on takka/puulämmitteinen sauna kotona. Otin tekovaiheessa kuvia, jotta voin jakaa ohjetta eteenpäin niille, jotka eivät vielä ole törmänneet näihin. Äiti kokeili jo yhtä ruusua saunan sytytämiseen ja kuulemma toimi hyvin.
1. Revi kananmunakennoista kuppikohdat irti. Kannesta saa revittyä suikaleita. Näissä sytykeruusuissa on käytetty kolmea eri kennoa, joissa on ikäänkuin ruusun värit. Keskellä keltainen ruusun nuppu, ulompana lehdet ja uloimpana tukikenno. Yhtä hyvin käyvät yhdenväriset kennot.

2. Rullaa suikaleet keskeltä alkaen kuppien sisään ja lisää tarvittaessa kennon palasia rullien väleihin, jotta ruusuista tulisi tiiviitä. Tajusin vasta myöhemmin, että tässä vaiheessa "lehtiä" voi kääntää hiukan ulospäin, jolloin ruusuista tule hiukan "pehmeämmän" ja aidomman näköisiä.

3.Kannattaa latoa ruusut esimerkiksi leivinpaperille, jotta steariini ei tarhaa pöytiä.

4.Vanhoja kynttilänpätkiä lämmitetään kattilassa, (jossa on vettä) kunnes ne sulavat. Sydänlangat poistetaan esim. pinseteillä vedestä. Käyttämäni tummansiniset kynttilät värjäävät ruusuja mielestäni vähän liikaa. Vaaleammat kynttilät olisivat olleet parempia. Missään vaiheessa levy ei saa olla liian kuumalla. Kiehumisen seurauksista en tiedä.

Kun sysänlangat on poistettu ja steariini on kokonaan sulanut...

5.Voidaan alkaa upottaa ruusuja steariiniveteen. (Tässä vaiheessa levy hyvin pienellä lämmöllä) Itse käytin noita pihtejä ja mielestäni toimivat tarkoituksessa loistavasti. Eli dipataan ja tarvittaessa käännetään ja dipataan uudestaan. Kun kaikki ruusut on dipattu, voidaan vielä lusikoida sulaa steariinia ruusujen sisään. Lopun steariinin voi kaataa eimerkiksi maitotölkkiin ja sen voi uusiokäyttää. Steariinia ei saa laittaa lavuaariin vaan sen annetaan kovettua veden pintaan (ei kuitenkaan kattilassa, ettei kattila mene pilalle).

6.Anna ruusujen jäähtyä ja kovettua leivinpaperin päällä esimerkiksi noin tunnin.

Valmiit ruusut viinipypälerasiassa.

7.Ruusut voi paketoida miten tahtoo, mutta tässä nyt pari esimerkkiä. Valmiit sytykeruusut ovat tässä kuivuneet ja paketoituna teeman mukaisesti kierrätysmateriaaliin

Tässä on käytetty vanhaa pahvista korulaatikkoa ja edellisvuonna saatua lahjanauhaa.

Ja eiku sytyttelemän. Ohjeet on nyt vähän mitä ovat, mutta kysykää rohkeasti, jos unohdin jotain oleellista tai en osannut selittää tarpeeksi selkeästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti